Emeritný biskup Hirka ďakoval za dar života

21.11.2003 Celý región

Ďakovnou sv. liturgiou predpoludním 16. novembra v katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove oslávil svoje osemdesiate narodeniny emeritný gréckokatolí...
Ďakovnou sv. liturgiou predpoludním 16. novembra v katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove oslávil svoje osemdesiate narodeniny emeritný gréckokatolícky biskup Ján Hirka. Pobožnosť vykonal v spoločenstve so svojím nástupcom Jánom Babjakom, pozvanými hosťami a prešovskými veriacimi.

Hirka vyjadril vďaku za dar života presne v deň svojich narodenín. Deň pred tým sa podobná bohoslužba konala v Hirkovom rodisku v Abranovciach v okrese Prešov a to v Chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky.
Hirka bol za kňaza ordinovaný 31. júla 1949 v Prešove. Jeho svätiteľom bol biskup-mučeník, v roku 2003 blahoslavený Vasiľ Hopko. Po likvidácii Gréckokatolíckej cirkvi v roku 1950 pokračoval tajne v pastoračnej činnosti. Štátna bezpečnosť ho však vystopovala, zaistila a bol dvakrát odsúdený, dovedna na sedem rokov. V roku 1958 sa vrátil z väzenia, no zakázali mu pobyt na východnom Slovensku. Pracoval ako robotník v Brezne, Podbrezovej a po uplynutí trestov zakázaného pobytu sa vrátil do Prešova, kde pracoval v nemocnici ako elektrikár. Tam ho zastihol rok 1968, v ktorom bola povolená činnosť gréckokatolíckej cirkvi. Nastúpil do pastorácie ako administrátor prešovského katedrálneho chrámu a neskôr pôsobil ako okresný dekan. Pápež Pavol VI. ho rozhodnutím 20. decembra 1968 menoval za prešovského ordinára s právami sídelného biskupa a apoštolského administrátora Gréckokatolíckej cirkvi v ČSSR. Na túto funkciu dostal štátny súhlas až 7. apríla 1969. Dňa 21. marca 1978 ho pápež Pavol VI. vyznamenal hodnosťou pápežského preláta (Prelatus Sua Sanctitatis). V tomto postavení spravoval gréckokatolícku cirkev za neľahkých okolností až do svojho menovania pápežom Jánom Pavlom II. 21. decembra 1989 za prešovského diecézneho biskupa. Biskupskú konsekráciu prijal v Prešove 17. februára 1990. Obnovil činnosť bohosloveckej fakulty i kňazského seminára. Veľkou mierou sa zaslúžil o zriadenie Gréckokatolíckej diecéznej charity a blahorečenie obidvoch prešovských biskupov Pavla Gojdiča i Vasiľa Hopka.

(jj)
 

Vyberte región